Για την προάσπιση της ακεραιότητας της ποδηλασίας και του τριάθλου
by Grigoris on May.02, 2012, under Απόψεις, Ενημέρωση
Αυτή είναι μια δημοσίευση που ήθελα να την κάνω περίπου 1,5 μήνα, όμως κάτι οι αγωνιστικές υποχρεώσεις της περιόδου τότε, κάτι ο διακοπές του Πάσχα, μου πήρε λίγο παραπάνω. Μέσα στον Μάρτη δέχθηκα μια ιδιαίτερα τιμητική πρόσκληση από τον Κωστή Ξηρογιάννη, πρεσβευτή της BikePure στην Ελλάδα να συμμετάσχω κι εγώ σαν αθλητής-πρότυπο για την προώθηση της κίνησης στον χώρο του ελληνικού τριάθλου.
Η BikePure είναι μια διεθνής οργάνωση για την προάσπιση και αποκατάσταση της τιμής της ποδηλασίας (και του τριάθλου) που έχει δεχτεί αλλεπάλληλα χτυπήματα από υποθέσεις ντόπινγκ. Όπως λέει και η κίνηση “Η κοινή γνώμη και οι φίλαθλοι του αθλήματος δικαιούνται να μπορούν να πιστέψουν σε πραγματικούς ήρωες”.
Οι απόψεις μου για το ντόπινγκ είναι γνωστές και τις έχω εκφράσει πολλάκις τόσο από αυτό το προσωπικό μου blog όσο και από το RunningNews.gr και αυτή ήταν και η αφορμή να με πλησιάσει η BikePure μέσω του Κ.Ξηρογιάννη. Για μένα αυτή η εμπιστοσύνη είναι μεγάλη τιμή και χαρά και προσωπικά δεσμεύτηκα να κάνω ότι μπορώ για την προώθηση των σκοπών της κίνησης. Το γαλάζιο βραχιολάκι που φοράω έκτοτε στις προπονήσεις μου είναι το ελάχιστο. Ο λόγος μου και τα δημοσιεύματα μου πιθανότατα μπορούν να έχουν μεγαλύτερη δύναμη και απήχηση. Σημασία έχει να διασώσουμε την αλήθεια. Ανάμεσα στους ντοπαρισμένους, υπάρχουν και καθαροί πρωταθλητές και ο κόσμος μπορεί να πιστέψει σε αυτούς.
Στη συνέντευξη με τον Κωστή Ξηρογιάννη είπαμε αρκετά πράγματα, off the record είπαμε πολύ περισσότερα. Στο κείμενο που δημοσιεύτηκε στα διάφορα μέσα και αναδημοσιεύω και παρακάτω είναι το τυπικό δείγμα της συζήτησης μας, αλλά προφανώς για δημοσιογραφικούς λόγους “χώρου” δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη.
Η συνέντευξη:
O πρωταθλητής του Διάθλου Γρηγόρης Σκουλαρίκης συμπορεύεται με τη Bike Pure
Συνέντευξη στον Κωστή Ξηρογιαννη
Φώτο: Αλέξανδρος Παπαχρηστου
Πως ξεκίνησες το δίαθλο;
Ξεκίνησα με στίβο μικρός και συνέχισα μετά στα 21 μου με τριαθλο χομπίστικα και έτσι ασχολήθηκα λίγο με τη ποδηλασία. Τα τελευταία 3 χρόνια πήρα στα σοβαρά το δίαθλο με σκοπό ουσιαστικά να κάνω διεθνείς αγώνες.
Γιατί ασχολήθηκες με το δίαθλο και όχι με το τρίαθλο;
Δεν έχω το κολύμπι! Όταν βγαίνεις 7 λεπτά πίσω από τους πρώτους και το ποδήλατο και το τρέξιμο σου είναι ίδιο με τους πρώτους τότε δε μπορείς να διακριθείς στο τρίαθλο.
Με όλη αυτή την ανάπτυξη στο τρίαθλο στη χώρα μας, τι θα συμβούλευες κάποιον που ξεκινά τώρα την ενασχόληση;
Το τρίαθλο είναι αναπτυσσόμενο γιατί απευθύνεται σε ερασιτέχνες αθλητές. Επειδή είναι τρία τα αθλήματα είναι τριπλός ο εξοπλισμός όποτε ξεκινάμε…με το «μαλακό». Ξεκινάμε από χαμηλά στον εξοπλισμό στη προπόνηση και στις απαιτήσεις μας, με μέτρο τα πάντα. Κατόπιν, ανάλογα με τις ανάγκες μας και το επίπεδο μας ακολουθεί και ο εξοπλισμός. Εγώ όταν ξεκίνησα πριν 10 χρόνια έτρεχα με φανελάκι στίβου, παπούτσι λινό (ακόμα και στην ποδηλασία) και κράνος “κουβαδάκι”!
Γιατί δε γίνονται μεγάλοι διεθνείς αγώνες τριαθλου στη χώρα μας;
Στην Ελλάδα δυστυχώς είναι αναμενόμενο. Παρόλο που το καλοκαίρι η χώρα μας είναι κορυφαία τοποθεσία, οι παραλίες μας είναι κλειστές για αγώνες. Δε μπορείς να αποκλίσεις μια παράλια και τους γύρω δρόμους Κυριακή από τους λουόμενους και όσους κάνουν βόλτα ούτε καν μια ώρα. Το έχω ζήσει οργανωτικά.
Θαυμάζεις κάποιον αθλητή, έχεις κάποιο πρότυπο;
Τα τελευταία χρόνια επειδή έχω πάρει σοβαρά αυτό που κάνω, έχω πρότυπο δυο αθλητές: το Βασίλη Κρομμύδα και τη Ντενίζ Δημάκη, δυο αθλητές με συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό που θαυμάζω είναι η διάρκεια τους και η πορεία τους στο χώρο, η σκληρή δουλειά που κάνανε, η συνέπεια τους στη προπόνηση και ο τρόπος ζωής τους.
Ποιοι σε υποστηρίζουν;
Η adidas που τον τελευταίο χρόνο με έχει στηρίξει πολύ, η pearl izumi με την οποια ξεκιναω τωρα συνεργασία, το ποδηλατικό κατάστημα WorldofBike.gr και η high5 στα συμπληρώματα διατροφής. Στην ομάδα υποστήριξης είναι επίσης η διατροφολόγος αδελφή μου η Χαρά και ο φυσιοθεραπευτής Τάσος Μαργαρίτης.
Ποιο είναι το όνειρο σου αγωνιστικά;
Στόχος μου δεν είναι μόνο το πανελλήνιο πρωτάθλημα μιας και το έχω κερδίσει στο παρελθόν, αλλά οι διεθνείς αγώνες. Για έναν διαθλητη όνειρο είναι το παγκόσμιο πρωτάθλημα Powerman στο Zofingen και για μένα από το 2004 το όνειρο ήταν να αγωνιστώ εκεί. Το 2011 σε μια δύσκολη χρονιά για μένα γιατί είχα ατυχίες το δοκίμασα και πήρα την 21η θέση. Φέτος στόχος μου είναι η 8αδα που πιστεύω ότι είναι εφικτό.
Τι περιλαμβάνει ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα σου και που γυμνάζεσαι;
Ποδηλασία πάω στην παραλιακή ή στον παράδρομο προς Μαλακάσα, ενώ τρέξιμο στο Στάδιο Ζωγράφου και στη Πολυτεχνειούπολη. Κάνω περίπου 500χλμ Ποδηλασία και 100χλμ τρέξιμο, εβδομαδιαίως. Σε σχέση με παλιότερα έχω ελαττώσει πολύ τα χιλιόμετρα τρέξιμο για να προστατέψω τα πόδια μου.
Τι ξέρεις για το bike pure;
Πρωτόμαθα από τη συνέντευξη του Περικλή Ηλία. Δεν έψαξα εγκυκλοπαιδικά αλλά προτίμησα να το ζήσω από μέσα για να έχω άποψη. Είναι μια φιλόδοξη κίνηση σε ένα χώρο που είναι στιγματισμένος και με πολλές σκιές ειδικά όσο ανεβαίνουμε τα κλιμάκια επαγγελματισμού και των διακρίσεων. Στον επαγγελματικό αθλητισμό και τον αθλητισμό σε επίπεδο ολυμπιάδας όσο αυξάνονται οι ανάγκες, οι απαιτήσεις και τα χρήματα μπαίνουν και άλλοι παράγοντες. Το bike pure βλέπω ότι έχει απήχηση σε ποδηλάτες και αθλητές.
Σου έχει γίνει έλεγχος ντόπινγκ;
Δυστυχώς όχι. Τα τελευταία χρόνια που τρέχω και διακρίνομαι οι έλεγχοι ντόπινγκ στην Ελλάδα έχουν αδρανήσει. Στο δίαθλο επειδή δεν είναι ολυμπιακό άθλημα υπάρχει μια «χαλαρότητα» αλλά και στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδηλασίας (δρόμου) δεν έγινε κανένας έλεγχος.
Σε έχει πλησιάσει κάποιος να σου προσφέρει «βελτίωση»;
Εγωιστικά θα πω πως δεν έχει τολμήσει κανείς να με πλησιάσει. Σε αυτό το θέμα είμαι αμείλικτος. Αν κάποιος έχει διαβάσει την αρθρογραφία μου καταλαβαίνει όχι απλώς τις απόψεις μου αλλά την αυστηρότητα μου στο θέμα.
Πως αισθάνεσαι που είσαι αθλητής πρότυπο της bike pure;
Επισημοποιήθηκε μια ευθύνη. Έχω μεγαλώσει πλέον, είμαι 31. Ξεκίνησα αργά αλλά προσπαθούσα όλα αυτά τα χρόνια με τα μικρότερα παιδιά να τους μιλάω για τον αθλητισμό, όπως τον έβλεπα εγώ, σαν τρόπο ζωής. Να ξεφύγουν από την ψυχαναγκαστική λογική των υψηλών επιδόσεων και να μην έχουν το πρωταθλητισμό σαν αυτοσκοπό. Χάρηκα που με εμπιστεύτηκε η bike pure για να προβάλει αυτό το ιδεώδες. Είναι μεγάλη μου τιμή.
Περισσότερα για την οργάνωση Bike Pure στην ιστοσελίδα bikepure.org